Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Så här fungerar det

Knivstaförslaget är en möjlighet för dig som bor eller verkar i Knivsta kommun att påverka utvecklingen i kommunen genom att bidra med din idé om hur Knivsta kan bli bättre. När du lämnar ett förslag startar en insamlingsperiod på 90 dagar och under den tiden samlar förslaget underskrifter från andra som vill stödja din idé. Om ditt förslag får minst 100 underskrifter på 90 dagar kommer det att tas upp av ansvarig politisk nämnd. Beslutet publiceras synligt här på portalen så att alla kan läsa informationen.

Om ditt förslag inte får tillräckligt många underskrifter kan det ändå påverka kommunen genom att politikerna har möjlighet att se och fånga upp frågor som engagerar dig som invånare. Du kan på så sätt vara med och skapa debatt samtidigt som du engagerar dig och andra runt omkring. För att kunna lämna förslag och rösta på andras förslag måste du vara inloggad med ett användarkonto.


Vem kan lämna och skriva under ett förslag?

Du som bor eller verkar i Knivsta är välkommen att engagera dig och delta i Knivstaförslaget. Det finns ingen åldersgräns, oavsett om du är barn, ungdom eller vuxen kan du vara med och lämna förslag och skriva under andras förslag.

Vad kan mitt förslag handla om?

Förslaget ska handla om Knivsta kommuns verksamhet, alltså det som kommunen har ansvar för och möjlighet att besluta om. Förslag kan till exempel handla om stadsplanering, miljö, näringsliv, äldreomsorg, barnomsorg och skola, socialtjänst, turism och kultur- och fritidsverksamhet.

Vad kan mitt förslag inte handla om?

Förslag kan inte lämnas i frågor som rör myndighetsutövning mot enskild, som till exempel bygglov eller bistånd. Dessutom omfattas inte heller våra kommunala bolag av Knivstaförslaget, så du kan inte lämna förslag som rör deras verksamhet. Exempel på kommunala bolag är Knivstabostäder som äger och förvaltar hyresbostäder och Kommunfastigheter som äger och förvaltar kommunens verksamhetslokaler.

Du får inte nämna någon annan nu levande person i ditt förslag om du inte fått deras tillstånd att göra det.

Hur lämnar jag ett förslag?

För att lämna ett förslag måste du vara inloggad som användare här på portalen. Det är ett specifikt konto som endast är kopplat till Knivstaförslaget. Om du inte har ett användarkonto ännu skapar du ett konto så här:

 • Klicka på knappen "Skapa ett användarkonto" högst upp till höger på sidan.
 • Fyll i dina uppgifter i formuläret.
 • Läs och acceptera villkoren och skicka in.
 • Bekräfta din e-postadress i bekräftelsemejlet som skickas till din e-postlåda.
 • Logga in och följ anvisningarna om hur du lämnar ett förslag.

Din e-postadress är ditt användarnamn.

Hur skriver jag under ett förslag?

För att rösta och skriva under förslag måste du vara inloggad som användare. När du går in på ett förslag hittar du knappen "Skriv under" i högerspalten. Klicka där och din röst registreras. Du kan skriva under ett och samma förslag endast en gång. Det finns ingen gräns för hur många förslag du kan skriva under, så rösta på de förslag som du tycker är bra.

Varför måste jag ha ett användarkonto?

Du behöver ett användarkonto för att vi ska kunna nå dig under processens gång. Via din e-post får du återkoppling om vad som händer med ditt förslag. Genom att skapa ett konto får du också en bra överblick över vilka förslag du har skrivit under och vilka förslag som du har lämnat in. Informationen hittar du under "Mina Knivstaförslag" och "Förslag jag skrivit under" i menyn på startsidan.

Vad ska mitt förslag innehålla?

 • Ditt förslag ska bestå av en rubrik och en beskrivning av din idé. Du kan även lägga till bilder och dokument för att göra ditt förslag tydligt.
 • I förslaget måste du berätta vilken åtgärd du vill att Knivsta kommun ska göra och beskriva vad du vill ska hända och varför.
 • Tänk på att beskriva på ett sätt så andra kan förstå ditt förslag.
 • Beskriv ditt förslag med en hänsynsfull ton.

Att tänka på innan du lämnar ett förslag

 • Ta några minuter och läs igenom publicerade förslag under "Se alla förslag" för att se om din idé eller ett liknande förslag kanske redan finns publicerat. Då kan du skriva under det förslaget istället, så är det större chans att idén får många underskrifter.
 • Tänk igenom om din idé verkligen är ett förslag. Kanske är det istället en synpunkt eller en felanmälan? Om det gäller kommunens dagliga service är det antagligen en synpunkt som du vill lämna. Det gör du här http://www.knivsta.se/sv-SE/Kommun-och-politik/Dialog-och-synpunkter/Lamna-synpunkter-klaga/Tyck-till
 • Är ditt förslag kopplat till en viss säsong? Handlar ditt förslag till exempel om badplatser eller skridskoisar? Då är det bra att veta att det kan ta upp till ett år innan ett förslag kan leda till ett beslut. Därför behöver du vara ute i god tid med ditt förslag eller tänka att det är nästa säsongs förutsättningar som du har möjlighet att påverka.

Granskning

Efter att du har skickat in ditt förslag granskas det så att det uppfyller kommunens kriterier för ett förslag.

 • Förslaget ska beröra kommunens verksamhet.
 • Ett förslag får inte handla om frågor som berör någon enskild person.
 • Ett förslag får inte handla om en pågående parallell process.
 • Ett förslag får inte bryta mot svensk lag, vara diskriminerande, kränkande eller på annat sätt stötande eller oseriöst.
 • Ett liknande förslag ska inte ha behandlats under det senaste året.

Om förslaget inte går igenom granskningen kommer vi kontakta dig via e-post och förklara varför. Vi kan även höra av oss om vi vill att du förtydligar ditt förslag. Efter en godkänd granskning publiceras ditt förslag på webbplatsen. Denna process kan ta upp till 10 arbetsdagar, men vi försöker göra det så fort som möjligt.

Samla underskrifter under 90 dagar

Du får ett mejl när ditt förslag publiceras. Ditt förslag är sedan aktivt och samlar underskrifter under 90 dagar.

Vad händer efter 90 dagar?

Om ditt förslag fått minst 100 underskrifter kommer det att tas upp av ansvarig politisk nämnd. Du får ett mejl att ditt förslag har gått vidare. Processen ser ut såhär:

 • Ditt förslag får ett ärendenummer och en handläggare på den enhet som ansvarar för den verksamhet som ditt förslag handlar om.
 • Handläggaren har sex månader på sig att ta fram ett faktaunderlag om förslaget samt skriva ett eget förslag på vad den ansvariga nämnden ska besluta om det inlämnade förslaget.
 • Den ansvariga nämnden tar beslut om förslaget och vi meddelar dig vad de har kommit fram till. Denna process kan ta upp till sex månader beroende på om beslutet ska tas i nämnd eller i kommunfullmäktige. Dessutom publiceras information om beslutet under rubriken "Kommentar från handläggare" på förslagets sida.

Om ditt förslag fått färre än 100 underskrifter avslutas förslaget utan hantering i kommunen. Du får ett mejl om att ditt förslag inte gått vidare.

Marknadsför på sociala medier

Du får själv marknadsföra ditt förslag för att samla underskrifter, till exempel via sociala medier. Det finns dela-knappar till olika sociala medier längst ner i högerspalten på sidan där ditt förslag visas. Du kan både dela ditt eget förslag och andras förslag.

Följ intressanta förslag

Du kan välja att följa ett förslag som du tycker är intressant. Det gör du genom att klicka på "Ja tack!" under rubriken "Följ" i högerspalten. Då får du uppdateringar till din e-post när förslaget ändrar status. Vill du ha mer information om förslaget kan du gå in på förslagets sida och läsa under rubriken "kommentarer från handläggare".

Återkoppling om förslagen

När du lämnar ett förslag eller väljer att följa ett förslag får du återkoppling från kommunen via din e-post. Du får återkoppling när ditt förslag publiceras och när det ändrar status. Under rubriken "Kommentar från handläggare " som finns på förslagets sida, skriver kommunen återkoppling om förslaget som är synligt för alla. Här kan du läsa mer specifikt om vad som händer med förslaget.

Kan jag dra tillbaka mitt förslag?

Du kan dra tillbaka ditt förslag under tiden som förslaget samlar underskrifter. Det gör du genom att gå till "Mina sidor" - "Mina förslag" och klicka på förslaget du vill dra tillbaka. På förslagets sida klickar du på knappen "Dra tillbaka" som finns under rubriken "Hantera" i det nedre högra hörnet.

Vill du ha hjälp med att lämna ett förslag?

Ring, mejla eller besök Kontaktcenter Knivsta så får du hjälp med att göra det som du tycker är svårt. Vi hjälper dig gärna! Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Har du ingen e-postadress eller dator men vill lämna ett förslag?

Besök Kontaktcenter Knivsta så får du hjälp att manuellt lägga in ditt förslag på portalen. Om du vill skriva under ett förslag via Kontaktcenter Knivsta, hjälper vi dig i första hand att registrera ett användarkonto. Om du inte har en e-postadress kan vi skriva in din röst manuellt mot uppvisande av godkänd legitimation.

____________________________________________________________

E-förslag och Knivstaförslaget

Knivstaförslaget är Knivsta kommuns nya verktyg för att få in idéer från invånarna till politikerna. En del kommuner använder sig av begreppet e-förslag, eller e-petition för liknande verktyg. Tanken är densamma men namnet och detaljerna kring hur verktyget fungerar kan skilja sig åt.

Tänk på att du har fler verktyg att använda dig av för att påverka kommunen, så som att lämna en synpunkt, ett klagomål eller en felanmälan.

Dataskyddsförordningen GDPR

I samband med registrering av Knivstaförslaget behöver vi lagra dina personuppgifter, så som namn, postnummer, födelseår och e-postadress, för att eventuellt kunna kontakta dig eller föra statistik. Dessa uppgifter behandlas i enlighet med Dataskyddsförordningen (GDPR). När du registrerar ditt konto måste du godkänna villkoren för att kunna gå vidare. Läs mer om Dataskyddsförordningen här http://www.knivsta.se/sv-SE/Kommun-och-politik/Dataskydd

Personuppgiftsansvarig på Knivsta kommun är kommunstyrelsen.

Allmän handling

Tänk på att sådant som du skickar in till kommunen blir allmän handling. Det betyder att alla har rätt att ta del av ditt förslag och se att det är du som lämnat det. Läs mer om allmän handling här http://knivsta.se/Kommun-och-politik/Arkiv-och-diarium

Ansvar

Knivsta kommun publicerar förslag enligt granskningen ovan. I övrigt är det förslagslämnaren som står för åsikterna i förslaget, inte kommunen.