Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Bygg inte bort Knivstas unika grönområden

Beskrivning

Bygg inte bort den unika gröna charmen med Knivsta

För att gå rakt på sak så gör det mig ledsen att den ljuvliga, magiska ängen vid Kölängen ska göras om till fotbollsplaner. Många. Med tillhörande stängsel och parkeringsplatser. Denna plats som varje dag är en oas att komma till och bara vara. Ensam. Eller i sällskap med sin hund. Eller sina barn. Den stora, öppna ytan som bjuder in till lek och idrott och sinnesro. Där årstiderna avlöser varandra i skiftande färger men alltid lika magiskt vackert och rofyllt.

Varje gång jag besöker den här platsen så tänker jag att jag hoppas att man ser vilken unik möjlighet man har att bygga ett samhälle som inte bara är byggnationer utan även avsaknaden av byggen. Det är ju DET som är det fina med Knivsta - mellanrummen. Det gröna och orörda. Det som gör att man känner att man bor på landet fast ändå inte. Storstadsnära men ännu mer nära till skogen, ängen, sjön och djuren. Det som är orsaken till att jag BEHÖVER bo här och inte i ett samhälle som bara består av byggen.

Kölängen gör mig glad för där ser jag alltid människor som är ute och tar hand om sin hälsa; den fysiska och den själsliga. I vintras såg jag människor åka varv på varv i spåren längs åkern. Om vårar och somrar kan man både gå och springa runt och över åkern samt in i slingorna i skogen, som är precis lagom stor för att vara en skog att bevara för folkhälsan i bygden. Med glädje ser jag utflykter med dagisbarn över ängen, där man utforskar djur och natur i orörd mark.

På tal om folkhälsa så är ju utrymme för fotboll visst en del i detta stora och viktiga arbete. Men det är endast en liten del för en liten del av befolkningen. För att tilltala ALLA behöver vi skapa mer utrymme för tex promenader och uteliv; sån form av aktivitet som alla kan ägna sig åt. Som är lättillgänglig och gratis. Sånt som vi faktiskt har i Knivsta men som vi behöver värna om i all vår byggnads- och tillväxtiver.

Om jag fick önska mitt allra bästa för Knivsta, så skulle jag önska att man här och nu FÖRST och främst fridlyser grönområden som blir de livsviktiga oaserna i vilka människor ska trivas. Runtom dessa bör man sen planer in ett samhälle där inte bara hus får plats utan även aktiviteter, mat och kultur får rymmas, för alla som ska trivas här. Kölängen, lilla skogen vid Särsta, skogen bakom reningsverket och förstås området kring elljusspåret är bara några favoriter. Ni har kanske fler favoriter och förslag?

Tänk om vi istället kunde fridlysa dessa unika områden och viga dem åt platser för välmående? Gör dem tillgängliga. Sätta dit parkbänkar här och var för dem som vill promenera och ev behöver vila? Låt folk hitta dit; till fältet, slingan runt fältet, skogsstigarna och skogen.

Nog måste det finnas någon annan plats att förlägga en fotbollspark? Och när man ändå är i farten, varför inte bygga för andra sporter och aktiviteter? Varför saknar vi tex en vanlig anläggning för friidrott? Varför har vi ingen skatepark? Det finns ju så många roliga roliga sporter, idrotter och aktiviteter att promota. Och kultur. Och det finns så många olika människor att tilltala, inte bara fotbollspelare. Inte för att det är bara, men ni förstår.

Knivsta. En liten men central ort som är nästan overkligt bra. I alla fall om man som jag behöver luft och utrymme. Natur. Känna närheten till skogen, vattnet, djuren och åkrarna. Få möjlighet att lätt och enkelt röra på sig i skog och mark. Men ändå snabbt och lätt kan ta sig till storstäder och ut i världen. Kan vi inte bygga vidare på det?